PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

icreative-webinar-procesoptimalisatie


Onze business consultants benaderen vraagstukken over inkoop en factuurverwerking vanuit verwachtingen, processen en data.
Bekijk het webinar

2 min read

Verhoog spend under management door het verder automatiseren van uw purchase to pay proces

Featured Image

Veel corporate organisaties hebben onvoldoende zicht op hun uitgaven. Met name bij goederen en diensten voor secundaire activiteiten, vindt het plaatsen van bestellingen vaak niet onder beheer plaats. Het aandeel maverick spend is hierdoor groot, ondanks dat er voldoende argumenten zijn om dit tegen te gaan. Het verder automatiseren van het purchase to pay proces voor zowel direct procurement als indirect procurement helpt organisaties om spend under management te verhogen.

Webinar

Purchase to pay automatisering

Procesoptimalisatie, trends en mogelijkheden

Vraag webinar aan

E1_Webinar_4CEE_475x300

 

 

Aankopen centraal vastleggen bij direct én indirect procurement

Meer grip op uw uitgaven krijgen begint al bij het inkoopproces. Over het algemeen richten corporate organisaties zich bij hun inkoopmanagement op direct procurement, datgene wat direct impact heeft op het primaire bedrijfsproces. Inkopers gebruiken dagelijks het ERP-systeem voor leveranciersmanagement, waarin zij de afspraken vastleggen die zij met preferred suppliers hebben gemaakt over de levering van goederen of diensten. De aankopen die bij deze leveranciers worden gedaan, worden centraal in het ERP-systeem vastgelegd.

Dit centraal vastleggen van aankopen en onder management brengen van deze uitgaven vindt veel minder plaats bij indirect procurement. En al zijn er afspraken met leveranciers van routineproducten gemaakt, dan is vaak de stap te groot voor medewerkers om via een formeel proces te bestellen. De functionaliteit van een gemiddeld ERP-systeem is hierin beperkt. Het handmatig invullen van verschillende velden om een bestelling te doen vergt veel tijd van medewerkers. Voor routineproducten kiezen ze eerder voor het plaatsen van een bestelling op de site van bekendere retailers of een winkel in de buurt; met leveranciers dus waarmee mogelijk geen gunstige afspraken zijn gemaakt. Hierdoor ontstaat maverick spend. Omdat we dit vooral terugzien bij indirecte inkoop, waar de gemiddelde bestelwaarde weliswaar laag is maar de bestelfrequentie juist hoog, kunnen veel verborgen kosten van inkoop worden teruggebracht als ook de indirecte inkoop onder beheer wordt gebracht.

 

Purchase to pay software helpt indirect spend under management te krijgen

Purchase to pay software biedt hier meer uitgebreide mogelijkheden voor dan een ERP-systeem, is gebruiksvriendelijker en kent een lagere TCO. Purchase to pay software kunt u in aanvulling op uw ERP-systeem gebruiken om alle stappen van aanvraag tot betaling te automatiseren. Zo krijgt u met minder handmatige handelingen meer inzicht in het proces en alle uitgaven. Bijvoorbeeld in de suppliers waar u inkoopvoordeel kunt behalen of in welk aandeel spend nog niet under management is.

Een goed ingericht purchase to pay proces houdt ook in dat u het voor medewerkers zo eenvoudig mogelijk maakt om zelf producten te bestellen. Een toegankelijk inkoopportaal verkleint de kans dat ze alsnog kiezen voor hun eigen kanalen om aankopen te doen. Zo kunt u maverick spend verminderen en bij voorkeur elimineren. Medewerkers kunnen hun aankopen alleen doen bij de door uw organisatie uitgekozen preferred suppliers met welke u op voorhand gunstige inkoopvoorwaarden hebt kunnen afspreken. Omdat het hier kan gaan om duizenden artikelen, is het onmogelijk om al deze producten in een oplossing voor inkoopmanagement te laden. Een goed inkoopportaal biedt daarom naast de mogelijkheid om e-catalogi toe te voegen, ook de mogelijkheid om te integreren met de webshop van uw preferred suppliers. Medewerkers gaan via het inkoopportaal naar de webshop van de leverancier, selecteren hier een of meerdere product(en) die ze willen aanschaffen en worden vervolgens weer doorgelinkt naar de portal om hun aankoop te bevestigen of de aanvraag tot bestelling te laten autoriseren.

Omdat de aankoop al aan de voorkant van het proces wordt vastgelegd en bekend is, is de financiële uitgave ook voorspelbaar en onder controle. Door het purchase to pay proces van zowel directe als indirecte aankopen te automatiseren, verhoogt u uw spend under management en heeft u als bonus het gehele purchase to pay proces transparant en auditable gemaakt.

Webinar

Accounts Payable & Purchase to pay automatisering

Procesoptimalisatie, trends en mogelijkheden

Vraag webinar aan

E1_Webinar_4CEE_475x300

 

 

christian-willemsen

Christian Willemsen
Presales Consultant
cwillemsen@icreative.nl

PS Vergeet niet te abonneren op onze blog updates!

Gemiddeld 15% van facturen is terugkerend: stop met telkens dezelfde facturen controleren

Gemiddeld 15% van facturen is terugkerend: stop met telkens dezelfde facturen controleren

Van de maandelijkse huur van uw bedrijfspand(en) en het voorschot voor nutsvoorzieningen, tot aan telefoonabonnementen voor het personeel of de vaste...

Lees verder
B2B e-invoicing wordt verplicht in België en Duitsland

B2B e-invoicing wordt verplicht in België en Duitsland

In navolging van onder meer Italië, Frankrijk en Polen, willen nu ook België en Duitslande-invoicing verplichtmaken voor B2B-transacties. Het...

Lees verder
Van post-audit naar clearance model: wat betekent dit voor compliance?

Van post-audit naar clearance model: wat betekent dit voor compliance?

Steeds meer landen om ons heen verruilen het post-audit model voor het clearance model of een andere vorm van continuous transaction controls (CTC)....

Lees verder