PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

icreative-webinar-procesoptimalisatie


Onze business consultants benaderen vraagstukken over inkoop en factuurverwerking vanuit verwachtingen, processen en data.
Bekijk het webinar

Maverick buying

Het onbeheerd bestellen van producten en diensten door medewerkers. 

Neem contact op of Download whitepaper

Onbeheerde uitgaven

Maverick buying, oftewel onbeheerde uitgaven, zijn uitgaven die door werknemers buiten een voorkeurskanaal of leverancier worden gedaan, of aankopen die niet onder een contract vallen. Sommige aankopen vinden plaats omdat werknemers de transactie als te klein beschouwen. Het omzeilen van procedures is vaak makkelijker en sneller. "Even een bestelling plaatsen in de webwinkel van een leverancier." Bovendien kunnen bepaalde producten of diensten niet door inkoop worden aangeboden, maar je wilt wel je werk kunnen uitvoeren of een ander niet met jouw uitdaging willen belasten.

Argumenten_verhogen_spend_under_management_1200x627

Indirecte inkoopproces

Maverick uitgaven zijn over het algemeen nadeling voor de organisatie. Het resulteert niet alleen in hogere inkoopkosten, maar veroorzaakt ook organisatorische en communicatieproblemen wanneer de inkoopafdeling niet op de hoogte is van het gedrag van medewerkers. Een groot deel van de tijd van crediteurenafdelingen wordt besteed aan het oplossen van problemen rondom inkomende facturen, zoals facturen die niet verwijzen naar een inkooporder of die afkomstig zijn van onbekende leveranciers.

Maverick buying suggereert dat er betere afspraken gemaakt moeten worden. De praktijk is echter weerbarstig. Om duurzamere richting is maverick buying zien als aanknopingspunt om het indirecte inkoopproces te verbeteren. Door het niet te ontmoedigen, maar door het te begrijpen, kunnen de onderliggende oorzaken worden geïdentificeerd. 

Verder in inkoopmanagement
Maverick_buying_voorkomen_1200x627
B2B e-invoicing wordt verplicht in België en Duitsland

In navolging van onder meer Italië, Frankrijk en Polen, willen nu ook België en Duitslande-invoicing verplichtmaken voor B2B-transacties. Het Belgische Ministerie van Financiën wil de verplichte e-facturatie met ingang van juli 2024 gefaseerd gaan uitrollen. Het Duitse Ministerie van Financiën...

Van post-audit naar clearance model: wat betekent dit voor compliance?

Steeds meer landen om ons heen verruilen het post-audit model voor het clearance model of een andere vorm van continuous transaction controls (CTC). Dit heeft gevolgen voor de manier waarop bedrijven facturen moeten opmaken, versturen, verwerken en bewaren. Hoe blijft u compliant?

Nationale...

Hoe ziet een compliant purchase to pay proces eruit?

Compliance speelt een grote rol in het purchasetopay proces. Van het aanvragen van inkooporders tot het betalen van facturen; men moet niet alleen voldoen aan de wet- en regelgeving, maar ook aan interne procedures en beleidslijnen. Hoe ziet een compliant purchase to pay proces eruit? En hoe kan...

Neem contact op of Download whitepaper