Whitepaper E-facturatie

E-facturatie heeft de toekomst. Maar in het bedrijfsleven stuurt men liever pdf-facturen per e-mail naar elkaar. Zowel technologische ontwikkelingen als de overheid gaan op zeer korte termijn een belangrijke rol spelen in de adoptie van e-facturatie.

Lees er alles over in onze white paper.

  ic-whitepaper-efacturatie-adoptie-v4

   

   2 min read

   Hoe kunnen corporate organisaties maverick buying voorkomen?

   Featured Image

   Wanneer er binnen een corporate organisatie uitgaven worden gedaan zonder toezicht op of controle van Inkoop, spreken we over maverick buying. Dit levert verschillende nadelen op voor het inkoopproces. Omdat er geen inzicht is in de aankopen die gedaan worden, komen de uitgaven pas bij Finance op de radar zodra de inkoopfactuur binnenkomt. Daardoor werkt een organisatie niet transparant en compliant. Er is dan geen contract of preferred supplier aan de inkoop verbonden, waardoor geen inkoopvoordeel behaald kan worden en er steeds nieuwe leveranciers aan het crediteurenbestand moeten worden toegevoegd. Welke stappen kunnen corporate organisaties zetten om maverick buying te voorkomen?

   Methode en software om inkoopprocessen te analyseren

   Finance weet pas dat er iets is gekocht als de inkoopfactuur binnen is gekomen. Om dit soort knelpunten in de huidige processen binnen een organisatie vast te stellen, is het verstandig inzichtelijk te maken waar de verspilling zit en te bedenken hoe u dit kunt reduceren en uw processen kunt optimaliseren. Een bewezen methode zoals Lean/Six Sigma biedt bijvoorbeeld inzicht in hoe uw purchase to pay proces is ingericht, welke oplossingen er gebruikt worden en welke verbeterpunten er zijn.

   Whitepaper

   Spend under management verhogen: waarom en hoe?

   Met o.a. zes stappen om spend under management te verhogen.

   DOWNLOAD WHITEPAPER SPEND MANAGEMENT

    

   ICreative_Whitepaper_Spend_under_Management-1

    

    

   Inzicht in data en in processen die in uw organisatie spelen zoals het purchase to pay proces zijn hierbij cruciaal. Door Lean/Six Sigma en data-analyse software te combineren kan maverick spend gereduceerd worden. Deze combinatie biedt u een duidelijk beeld van het inkoopproces zodat u verbeteringen door kunt voeren. Er zijn ook oplossingen om het inkoopproces te verbeteren. Bied bijvoorbeeld een corporate purchase portal aan aan medewerkers, zodat zij bij preferred suppliers bestellen en u uw inkoopproces kunt stroomlijnen. Wanneer medewerkers deze portal gebruiken, weet u zeker dat ze aankopen doen bij de leveranciers die al door uw organisatie zijn gecontroleerd. Bovendien komt de aankoop automatisch bij uw manager terecht voor goedkeuring.

   Maverick_vs_managed_spend-png-1200x627-informatief

   Het belang van communicatie en verandermanagement

   Het inzichtelijk maken van processen en leveranciers is noodzakelijk om maverick buying te voorkomen, maar het proces moet ook aan de voorkant worden aangepakt – en dan met name de interne communicatie over het gewenste proces. Als medewerkers niet het centrale inkoopproces volgen om een product te bestellen dan blijft maverick buying bestaan, hoe hard er ook gewerkt wordt om het proces aan de achterkant goed in te richten.

   Maar als medewerkers zo gewend zijn aan hun eigen manier van inkopen, hoe stimuleert u uw medewerkers dan om de nieuwe manier van werken over te nemen? Door het proces gebruiksvriendelijk, duidelijk en laagdrempelig te maken vallen medewerkers minder snel terug in hun oude gewoontes. Denk bijvoorbeeld aan het elimineren van onnodige extra stappen om een order te plaatsen of aan het aanbieden van een purchase portal. En door het bewustzijn te vergroten van het belang van preferred suppliers zijn medewerkers eenvoudiger te overtuigen en staan ze meer open voor verandering. Maak inzichtelijk en concreet wat het oplevert voor de winst als medewerkers bij die leveranciers bestellen.

   Verandermanagement is erg belangrijk, maar het is ook het moeilijkste onderdeel en het kost tijd. Daarom raad ik organisaties aan om met een externe verandermanager te werken die medewerkers meeneemt in de verandering en hen overtuigt van (de voordelen van) de nieuwe manier van werken, namelijk volgens het vastgelegde proces. Daarnaast geloof ik in continuous improvement, wat betekent dat u niet stopt wanneer een oplossing geïmplementeerd is. Door continu uw processen en data te analyseren en te communiceren met medewerkers blijft u uw processen verbeteren en is de kans het grootst dat u maverick buying voorkomt.

   Webinar

   Automatiseren versus optimaliseren

   Fouten in het proces wil je niet automatiseren

   Vraag webinar aan

   E1_Webinar_4CEE_475x300

    

    

   In hoeverre is uw organisatie nu al in staat om maverick buying te voorkomen? Welke stappen voor verbetering kunt u nog zetten? Neem gerust contact met mij op om eens van gedachten te wisselen.

   Benieuwd naar hoe een online centraal platform eruit kan zien waarmee werknemers op eigen houtje bestellingen kunnen verrichten bij preferred suppliers? Bekijk dan direct mijn demonstratie.

   christian-willemsen

   Christian Willemsen
   Presales Consultant
   cwillemsen@icreative.nl

   PS Vergeet niet te abonneren op onze blog updates!

   Digitale transformatie stimuleren: 3 tips

   Digitale transformatie stimuleren: 3 tips

   Digitale transformatie is niet langer een trend - het is een noodzaak. Vooral nu duidelijk wordt dat het bedrijfsleven na de pandemie niet meer...

   Lees verder

   CFO's focussen op kostenreductie: biedt p2p-proces mogelijkheden?

   Bedrijven worden hard geraakt door de onzekere economische situatie. Onder meer de krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie, onbetrouwbare supply chains en...

   Lees verder
   Meer grip op uitgaven dankzij intuïtief inkoopproces voor gebruikers

   TU Delft: meer grip op uitgaven dankzij intuïtief inkoopproces voor gebruikers

   Gastblog door Mees Walhof, Sustainable Projectmanager bij de TU Delft Binnen de meeste grote organisaties zijn de disciplines Finance en Inkoop nog...

   Lees verder