PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

INTEGRATIES

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

2 min read

Hoe kunnen corporate organisaties maverick buying voorkomen?

Featured Image

Wanneer er binnen een corporate organisatie uitgaven worden gedaan zonder toezicht op of controle van Inkoop, spreken we over maverick buying. Dit levert verschillende nadelen op voor het inkoopproces. Omdat er geen inzicht is in de aankopen die gedaan worden, komen de uitgaven pas bij Finance op de radar zodra de inkoopfactuur binnenkomt. Daardoor werkt een organisatie niet transparant en compliant. Er is dan geen contract of preferred supplier aan de inkoop verbonden, waardoor geen inkoopvoordeel behaald kan worden en er steeds nieuwe leveranciers aan het crediteurenbestand moeten worden toegevoegd. Welke stappen kunnen corporate organisaties zetten om maverick buying te voorkomen?

 

Methode en software om inkoopprocessen te analyseren

Finance weet pas dat er iets is gekocht als de inkoopfactuur binnen is gekomen. Om dit soort knelpunten in de huidige processen binnen een organisatie vast te stellen, is het verstandig inzichtelijk te maken waar de verspilling zit en te bedenken hoe u dit kunt reduceren en uw processen kunt optimaliseren.

Een bewezen methode zoals Lean/Six Sigma biedt bijvoorbeeld inzicht in hoe uw purchase to pay proces is ingericht, welke oplossingen er gebruikt worden en welke verbeterpunten er zijn.

Inzicht in data en in processen die in uw organisatie spelen zoals het Purchase to Pay proces zijn hierbij cruciaal. Door Lean/Six Sigma en data-analyse software te combineren kan maverick spend gereduceerd worden. Deze combinatie biedt u een duidelijk beeld van het inkoopproces zodat u verbeteringen door kunt voeren.

💡LEESTIP: Finance ervaart maverick buying als probleem 


Er zijn ook oplossingen om het inkoopproces te verbeteren. Bied bijvoorbeeld een corporate purchase portal aan aan medewerkers, zodat zij bij preferred suppliers bestellen en u uw inkoopproces kunt stroomlijnen. Wanneer medewerkers dit portal gebruiken, weet u zeker dat ze aankopen doen bij de leveranciers die al door uw organisatie zijn gecontroleerd. Bovendien komt de aankoop automatisch bij uw manager terecht voor goedkeuring.

Maverick_vs_managed_spend-png-1200x627-informatief

Het belang van communicatie en verandermanagement

Het inzichtelijk maken van processen en leveranciers is noodzakelijk om maverick buying te voorkomen, maar het proces moet ook aan de voorkant worden aangepakt – en dan met name de interne communicatie over het gewenste proces.

Als medewerkers niet het centrale inkoopproces volgen om een product te bestellen dan blijft maverick buying bestaan, hoe hard er ook gewerkt wordt om het proces aan de achterkant goed in te richten.

Maar als medewerkers zo gewend zijn aan hun eigen manier van inkopen, hoe stimuleert u uw medewerkers dan om de nieuwe manier van werken over te nemen? Door het proces gebruiksvriendelijk, duidelijk en laagdrempelig te maken vallen medewerkers minder snel terug in hun oude gewoontes. Denk bijvoorbeeld aan het elimineren van onnodige extra stappen om een order te plaatsen of aan het aanbieden van een purchase portal.

En door het bewustzijn te vergroten van het belang van preferred suppliers zijn medewerkers eenvoudiger te overtuigen en staan ze meer open voor verandering. Maak inzichtelijk en concreet wat het oplevert voor de winst als medewerkers bij die leveranciers bestellen.

IC_Banner_Whitepaper_Spend_Under_Management-01


Continuous improvement

Verandermanagement is erg belangrijk, maar het is ook het moeilijkste onderdeel en het kost tijd. Daarom raad ik organisaties aan om met een externe verandermanager te werken die medewerkers meeneemt in de verandering en hen overtuigt van (de voordelen van) de nieuwe manier van werken, namelijk volgens het vastgelegde proces.

Daarnaast geloof ik in continuous improvement, wat betekent dat u niet stopt wanneer een oplossing geïmplementeerd is. Door continu uw processen en data te analyseren en te communiceren met medewerkers blijft u uw processen verbeteren en is de kans het grootst dat u maverick buying voorkomt.


Aan de slag met maverick buying

In hoeverre is uw organisatie nu al in staat om maverick buying te voorkomen? Welke stappen voor verbetering kunt u nog zetten? Neem gerust contact op met mij of mijn collega's om eens van gedachten te wisselen.

Benieuwd naar hoe een online centraal platform eruit kan zien waarmee werknemers op eigen houtje bestellingen kunnen verrichten bij preferred suppliers? Bekijk dan direct mijn demonstratie.

christian-willemsen

    Christian Willemsen
    Business Consultant
    cwillemsen@icreative.nl

 

PS Vergeet niet te abonneren op onze blog updates!