Whitepaper E-facturatie

E-facturatie heeft de toekomst. Maar in het bedrijfsleven stuurt men liever pdf-facturen per e-mail naar elkaar. Zowel technologische ontwikkelingen als de overheid gaan op zeer korte termijn een belangrijke rol spelen in de adoptie van e-facturatie.

Lees er alles over in onze white paper.

  ic-whitepaper-efacturatie-adoptie-v4

   

   2 min read

   CFO's focussen op kostenreductie: biedt p2p-proces mogelijkheden?

   Featured Image

   Bedrijven worden hard geraakt door de onzekere economische situatie. Onder meer de krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie, onbetrouwbare supply chains en geopolitieke spanningen baren CFO's zorgen, blijkt uit de CFO Survey van Deloitte. Het reduceren van kosten staat de komende periode dan ook bij de meerderheid van de financieel directeuren hoog op de agenda. 

   CFO's staan voor de lastige uitdaging om hun organisatie door deze onstabiele economie heen te loodsen. Dat brengt de nodige zorgen met zich mee, wat van invloed is op wat er op de bestuurlijke agenda's staat.

   Voorzichtigheid is sleutelwoord

   De verwachtingen van CFO's blijken namelijk steeds droeveriger te worden, meldt Deloitte nadat ze zo'n 1100 Europese CFO's ondervroegen. Bij iets meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden heerst een negatief sentiment. Voorzichtigheid lijkt dan ook hét sleutelwoord voor de financiële strategie.

   De strategische focus ligt bij de meeste bedrijven (64 procent) op organische groei. Wanneer we kijken naar de concrete invulling, blijkt dat CFO's vooral inzetten op het uitbreiden van hun marktaandeel in bestaande markten (68 procent).

   Het aantrekken én behouden van nieuw talent is een grote pijler voor de CFO's (72 procent). Daarnaast staat het reduceren van kosten hoog op de agenda. Een grote meerderheid (69 procent) van de CFO's geeft in het onderzoek van Deloitte aan dat kostenreductie in de komende twaalf maanden prioriteit krijgt. 

   Bestelkosten bijna gehalveerd

   Een aspect waar veel winst te behalen is als het gaat om kostenreductie, is het purchase to pay proces. Zo heeft de TU Delft de bestelkosten bijna gehalveerd door het inkoopproces slimmer in te richten. Dit betreft alle kosten die gemoeid zijn bij het verwerken van een inkoopopdracht: van het opstellen van een aanvraag tot het afhandelen van de factuur op basis van de inkoopopdracht.

   Waar deze eerst gemiddeld 100 euro per order bedroegen, zijn deze afgenomen tot 55 euro per order.

   Er zijn verschillende manieren waarop een slimmer en geautomatiseerd purchase to pay proces uw kosten kan reduceren. In de eerste plaats helpt een goed ingericht inkoopproces meer spend under management te krijgen.

   Dat zorgt voor meer grip op de uitgaven, doordat er tegen gunstige voorwaarden (zoals een fikse korting) bij vaste leveranciers wordt ingekocht. 

   Tijd (en dus geld) besparen

   Daarnaast verlaagt automatisering van het p2p-proces de operationele kosten. Facturen hoeven namelijk niet langer handmatig ontvangen, gecodeerd, gevalideerd en goedgekeurd te worden.

   Dat scheelt een hoop tijd van medewerkers, wat niet alleen gunstig is qua kosten, maar ook uitkomst biedt tegen de krappe arbeidsmarkt waar CFO's zich volgens Deloitte zo druk om maken. De vrijgekomen tijd kan immers anders besteed worden, om andere werkzaamheden op te pakken waar men anders niet aan toekwam. 

   Met Lean Six Sigma ontdekt u waar er winst te behalen valt in uw purchase to pay proces. Door met deze bewezen methode de bestaande processen te analyseren, wordt zichtbaar waar precies de verspilling zit. 

   Wilt u meer weten over hoe het slimmer en automatisch inrichten van het purchase to pay proces kosten kan reduceren? 

   Vraag een adviesgesprek aan of bekijk één van onze webinars
   In gesprek met Technische Unie: “Factuur is samenvatting van purchase to pay proces”

   In gesprek met Technische Unie: “Factuur is samenvatting van purchase to pay proces”

   Mogelijke problemen in de samenwerking tussen klant en leverancier worden vaak pas zichtbaar op factuurniveau. Zodra de factuur niet automatisch...

   Lees verder
   Maverick buying bezorgt met name Finance hoofdpijn

   Maverick buying bezorgt met name Finance hoofdpijn

   Bij bijna de helft van de corporates vindt het merendeel van de indirecte uitgaven niet onder beheer plaats, wordt geconcludeerd in het Trendrapport...

   Lees verder
   Adoptie e-invoicing verloopt traag: papieren factuur blijft populair

   Adoptie e-invoicing verloopt traag: papieren factuur blijft populair

   Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was Nederland afgelopen jaar al de derde ‘meest geavanceerde digitale economie’ van Europa.Die...

   Lees verder