PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

INTEGRATIES

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

2 min read

CFO's focussen op kostenreductie: biedt p2p-proces mogelijkheden?

Featured Image

Bedrijven worden hard geraakt door de onzekere economische situatie. Onder meer de krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie, onbetrouwbare supply chains en geopolitieke spanningen baren CFO's zorgen, blijkt uit de CFO Survey van Deloitte. Het reduceren van kosten staat de komende periode dan ook bij de meerderheid van de financieel directeuren hoog op de agenda. 

CFO's staan voor de lastige uitdaging om hun organisatie door deze onstabiele economie heen te loodsen. Dat brengt de nodige zorgen met zich mee, wat van invloed is op wat er op de bestuurlijke agenda's staat.

Voorzichtigheid is sleutelwoord

De verwachtingen van CFO's blijken namelijk steeds droeveriger te worden, meldt Deloitte nadat ze zo'n 1100 Europese CFO's ondervroegen. Bij iets meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden heerst een negatief sentiment. Voorzichtigheid lijkt dan ook hét sleutelwoord voor de financiële strategie.

De strategische focus ligt bij de meeste bedrijven (64 procent) op organische groei. Wanneer we kijken naar de concrete invulling, blijkt dat CFO's vooral inzetten op het uitbreiden van hun marktaandeel in bestaande markten (68 procent).

Het aantrekken én behouden van nieuw talent is een grote pijler voor de CFO's (72 procent). Daarnaast staat het reduceren van kosten hoog op de agenda. Een grote meerderheid (69 procent) van de CFO's geeft in het onderzoek van Deloitte aan dat kostenreductie in de komende twaalf maanden prioriteit krijgt. 

Bestelkosten bijna gehalveerd

Een aspect waar veel winst te behalen is als het gaat om kostenreductie, is het purchase to pay proces. Zo heeft de TU Delft de bestelkosten bijna gehalveerd door het inkoopproces slimmer in te richten. Dit betreft alle kosten die gemoeid zijn bij het verwerken van een inkoopopdracht: van het opstellen van een aanvraag tot het afhandelen van de factuur op basis van de inkoopopdracht.

Waar deze eerst gemiddeld 100 euro per order bedroegen, zijn deze afgenomen tot 55 euro per order.

Er zijn verschillende manieren waarop een slimmer en geautomatiseerd purchase to pay proces uw kosten kan reduceren. In de eerste plaats helpt een goed ingericht inkoopproces meer spend under management te krijgen.

Dat zorgt voor meer grip op de uitgaven, doordat er tegen gunstige voorwaarden (zoals een fikse korting) bij vaste leveranciers wordt ingekocht. 

Tijd (en dus geld) besparen

Daarnaast verlaagt automatisering van het p2p-proces de operationele kosten. Facturen hoeven namelijk niet langer handmatig ontvangen, gecodeerd, gevalideerd en goedgekeurd te worden.

Dat scheelt een hoop tijd van medewerkers, wat niet alleen gunstig is qua kosten, maar ook uitkomst biedt tegen de krappe arbeidsmarkt waar CFO's zich volgens Deloitte zo druk om maken. De vrijgekomen tijd kan immers anders besteed worden, om andere werkzaamheden op te pakken waar men anders niet aan toekwam. 

Met Lean Six Sigma ontdekt u waar er winst te behalen valt in uw purchase to pay proces. Door met deze bewezen methode de bestaande processen te analyseren, wordt zichtbaar waar precies de verspilling zit. 

Wilt u meer weten over hoe het slimmer en automatisch inrichten van het purchase to pay proces kosten kan reduceren? 

Vraag een adviesgesprek aan of bekijk één van onze webinars