1 min read

Nieuw: Carbon Footprint Index voor facturen

Featured Image

Basware heeft een Carbon Footprint Index voor facturen geïntroduceerd. Hiermee kunnen gebruikers de CO2-uitstoot per factuur bekijken en de index vergelijken met vergelijkbare bedrijven. ‘Door de milieu-impact weer te geven worden gebruikers continu zichtbaar herinnerd hoe zelfs kleine acties tot grote besparingen leiden’, zegt aldus Kevin Kamau, Product Manager Analytics bij Basware.

De milieu-impact van facturering wordt vaak over het hoofd gezien. Tien procent van de bomen die wereldwijd worden gekapt, wordt papier voor facturen. En de onevenredige hoeveelheid energie die nodig is om deze facturen te maken, staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van maar liefst twintig miljoen huishoudens.

Door elektronische facturering toe te passen, kunnen bedrijven niet alleen het papiergebruik binnen de organisatie verminderen, maar ook hun groene reputatie versterken door de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens onderzoek van Basware uit 2018 resulteert het overschakelen van papieren systemen naar Basware elektronische facturatiediensten in een geschatte vermindering van 36 procent in emissies.

Benchmark CO2-voetafdruk

De Carbon Footprint Index, als onderdeel van het Analytics KPI-overzichtsdashboard, wordt berekend op basis van verschillende factuurontvangstmethoden uit de studie van 2018. Bedrijven kunnen de ontwikkeling van hun eigen CO2-index in de loop van de tijd volgen, de gemiddelde CO2-voetafdruk binnen het Basware-netwerk bekijken en daaraan benchmarken.

Het dashboard schat bovendien in hoeveel bomen of hoeveel water een bedrijf heeft bespaard of kan besparen als meer leveranciers e-facturen zouden aanleveren. Bedrijven kunnen daarnaast het verbeterpotentieel per maand bekijken.

‘De Carbon Footprint Index is een nieuwe manier om duurzaamheid met onze software te benadrukken en deze centraal te stellen op het AP KPI-scherm, het startscherm van Analytics’, aldus Kevin Kamau.

DICO SALES005 - ICreative ontzorgt bouwsector op weg naar elektronisch factureren

Levert u producten en diensten aan de bouwsector en verstuurt hiervoor facturen? Dan krijgt u per 1 januari 2022 te maken met de aangekondigde...

Lees verder

Zero-day lek "Spring4Shell" actief in Java Spring Framework

Donderdag 31 maart 2022 is een lek bekend geworden in Java Spring Framework. Op basis hiervan hebben we meteen onderzoek verricht op onze omgevingen...

Lees verder

Basware’s impactscore voor klimaatverandering overtreft gemiddelde in IT sector

Het Carbon Disclosure Project (CDP) is een wereldwijde instelling zonder winstoogmerk dat de milieu-impact van organisaties en steden openbaar maakt...

Lees verder