Whitepaper E-facturatie

E-facturatie heeft de toekomst. Maar in het bedrijfsleven stuurt men liever pdf-facturen per e-mail naar elkaar. Zowel technologische ontwikkelingen als de overheid gaan op zeer korte termijn een belangrijke rol spelen in de adoptie van e-facturatie.

Lees er alles over in onze white paper.

  ic-whitepaper-efacturatie-adoptie-v4

   

   1 min read

   Impact verhoging lage btw-tarief op Basware en Kofax

   Met ingang van 1 januari 2019 wordt in Nederland het lage btw-tarief verhoogd van 6 procent naar 9 procent. Wat betekent dit voor de factuurverwerking? Welke impact heeft dit op het gebruik van Basware en/of Kofax?

   Ten eerste is het goed om te weten welk percentage wanneer van toepassing is. Het te berekenen percentage wordt bepaald aan de hand van de datum wanneer goederen of diensten worden geleverd, ongeacht de factuurdatum. Bij levering voor 1 januari 2019 geldt dus een dus een btw laag-tarief van 6 procent, bij levering op of na 1 januari 2019 geldt het btw laag-tarief van 9 procent.

   Dit betekent dus dat u op facturen de beide percentages kunt aantreffen. Om een correcte verwerking van de facturen te waarborgen, is het derhalve noodzakelijk om tijdens de overgangsperiode met beide percentages c.q. codes te kunnen werken.

   Ontvangt u producten of neemt u diensten af die vallen onder dit lage btw-tarief? Dan is het aan te raden alvast een aantal zaken in uw factuurwerkingspakket (Basware Alusta of IP) en andere applicaties (Kofax) te controleren, dan wel te regelen, om een correcte factuurverwerking te blijven waarborgen.

   Wat te doen?

   In de meeste gevallen neemt Basware via de interface de btw-percentages over uit de masterdata/stamgegevens in het ERP-pakket of een ander financieel systeem (SAP, CODA, Oracle EBS, et cetera). In dit geval volstaat u met het aanmaken van een nieuwe btw-code in het ERP-systeem. Vervolgens moet u controleren of dit goed wordt overgenomen en getoond in Basware.

   Echter, in sommige gevallen dient de nieuwe btw-code behalve in het ERP-systeem ook in andere applicaties (Basware, Kofax, et cetera) te worden aangemaakt.

   ICreative adviseert om in een testomgeving, met een nieuw toegevoegd btw laag-tarief, een zogenoemde regressietest uit te voeren, waarmee u kunt bepalen of het factuurverwerkingsproces volledig en juist verloopt. Hierbij dient u rekening te houden met alle voor u relevante applicaties die het factuurverwerkingsproces ondersteunen. Denk aan uw ERP-systemen, software voor factuurverwerking, scanningapplicaties en ordersystemen.

   Ondersteuning

   Gezien de overgangsperiode waarin twee lage btw-percentages van toepassing zijn en de korte termijn waarop u met deze percentages dient te gaan werken, is het aan te raden om zo snel mogelijk de impact te bepalen zodat u weet waar u aan toe bent. ICreative kan u hierbij helpen.

   Indien u vragen heeft, of ondersteuning wenst bij het uitvoeren van een regressietest, dan kunt u contact opnemen met het ICreative Service Center via de ICreative Customer Portal: https://issuelog.icreative-cloud.com/account/login, per e-mail op service@icreative.nl of per telefoon op +31 (0) 318-493151.

   De ISO-certificeringen van ICreative, toegekend door auditor TÜV

   ICreative behaalt drievoudige certificering: ISO 9001, ISO 27001 en ISO 27017

   ICreative heeft na een onafhankelijke audit door TÜV opnieuw de ISO 9001, ISO 27001 en ISO 27017 certificeringen behaald. Dit toont aan dat onze...

   Lees verder

   Maak kennis met ... Danny Kind

   In deze nieuwe rubriek, die vanaf heden elke kwartaalnieuwsbrief zal terugkeren, stellen we graag onze teamleden aan u voor. Oudgediende Danny Kind...

   Lees verder
   ICreative breidt activiteiten uit naar UK ism Basware

   ICreative breidt activiteiten uit naar Verenigd Koninkrijk

   ICreative breidt haar activiteiten uit naar het Verenigd Koninkrijk. In nauwe samenwerking met Basware, toonaangevend leverancier van procure to pay...

   Lees verder