Whitepaper E-facturatie

E-facturatie heeft de toekomst. Maar in het bedrijfsleven stuurt men liever pdf-facturen per e-mail naar elkaar. Zowel technologische ontwikkelingen als de overheid gaan op zeer korte termijn een belangrijke rol spelen in de adoptie van e-facturatie.

Lees er alles over in onze white paper.

  ic-whitepaper-efacturatie-adoptie-v4

   

   2 min read

   E-factuur aan overheid verplicht vanaf 1 januari 2017

   Vanaf 1 januari 2017 moeten alle leveranciers van de Rijksoverheid bij nieuwe inkoopovereenkomsten hun facturen als e-factuur aanleveren. Hiermee loopt Nederland vooruit op de Europese richtlijn die dit per eind 2018 verplicht.

   Een goede ontwikkeling die organisaties op termijn jaarlijks 1,2 miljard euro bespaart zo blijkt uit onderzoek van Deloitte. Ook voor de overheid moet de overstap naar e-facturen een besparing opleveren. De miljoenen facturen die de overheid jaarlijks ontvangt worden nu voor een groot deel handmatig verwerkt, dit kost tijd en geld.

   E-facturen sturen naar Rijksoverheden en Rijksdiensten

   Het Rijk specificeert een e-factuur als ‘een gestructureerd, digitaal bestand (maar geen pdf) waarbij alle gegevens altijd op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben’. Een e-mail met een pdf factuur sturen is dus geen optie. Het Rijk biedt drie opties om e-facturen aan te leveren:

   E-factuur vanuit uw (boekhoud)softwarepakket via Simplerinvoicing

   Simplerinvoicing is een netwerk van ERP-, accounting-pakketten en e-facturatiedienstverleners. Dit netwerk maakt het mogelijk om via uw eigen softwarepakket e-facturen te versturen naar de overheid. Simplerinvoicing zorgt ervoor dat de factuur zoals u die verstuurt direct ingelezen wordt in de financiële administratie van de ontvangende overheidsinstantie. Uw softwareleverancier moet hiervoor aangesloten zijn bij Simplerinvoicing.

   E-factuur via een aansluiting op Digipoort

   Digipoort is de ICT centrale van de (Rijks)overheid waar berichtenverkeer wordt afgehandeld. Het is te zien als een digitaal postkantoor van de overheid voor organisaties. Ieder bedrijf dat is aangesloten kan gestandaardiseerd digitaal gegevens uitwisselen met de overheid. Facturen dienen in UBL of HR-XML formaat aangeleverd te worden. Deze aansluiting is vooral geschikt voor organisatie die veel facturen aan de overheid sturen.

   E-factuur invoeren in portaal via Digipoort

   Tot slot biedt de overheid een leveranciersportaal voor leveranciers die heel weinig facturen versturen. Dit portaal levert de facturen eveneens via Digipoort aan de overheid. Het gebruik van dit portaal is kosteloos, u dient wel de facturen handmatig in te voeren in dit portaal. Deze manier van verzenden is alleen geschikt indien u heel weinig facturen stuurt.

   E-facturen sturen aan medeoverheden en andere aanbestedende diensten

   Provincies, gemeenten, waterschappen en zelfstandige bestuursorganen moeten zelf tijdig hun voorzieningen inrichten. Op welke manier u facturen naar deze overheidsinstanties stuurt hangt af van de gekozen inrichting. Dit kan Simplerinvoicing zijn, Digipoort en ook een e-mail met XML bijlage kan door medeoverheden als e-factuur beschouwd worden. Logius houdt bij welke overheden al aangesloten zijn.

   E-facturen naar de overheid met oplossingen van ICreative

   E-facturen versturen levert u voordeel op. Heeft u nog geen oplossing om e-facturen te versturen, dan is dit hét moment om daar naar te kijken en beperk dit niet tot versturen naar de overheid. Al uw facturen in- en uitgaand kunt u hierin meenemen. ICreative biedt met het Basware Commerce Network een totaaloplossing. Neem voor meer informatie over onze oplossing en connectie met Simplerinvoicing en/of Digipoort contact met ons op.

   De ISO-certificeringen van ICreative, toegekend door auditor TÜV

   ICreative behaalt drievoudige certificering: ISO 9001, ISO 27001 en ISO 27017

   ICreative heeft na een onafhankelijke audit door TÜV opnieuw de ISO 9001, ISO 27001 en ISO 27017 certificeringen behaald. Dit toont aan dat onze...

   Lees verder

   Maak kennis met ... Danny Kind

   In deze nieuwe rubriek, die vanaf heden elke kwartaalnieuwsbrief zal terugkeren, stellen we graag onze teamleden aan u voor. Oudgediende Danny Kind...

   Lees verder
   ICreative breidt activiteiten uit naar UK ism Basware

   ICreative breidt activiteiten uit naar Verenigd Koninkrijk

   ICreative breidt haar activiteiten uit naar het Verenigd Koninkrijk. In nauwe samenwerking met Basware, toonaangevend leverancier van procure to pay...

   Lees verder