Leveranciersmanagement

Leveranciersmanagement, ook wel vendor management of supplier management genoemd, valt of staat met de beschikbaarheid van de juiste informatie omtrent leveranciers en de producten die zij aanbieden. Dat lukt alleen door leveranciers hier zelf voor verantwoordelijk voor te maken.

Actueel leveranciersbestand

Traditioneel worden gegevens met betrekking tot leveranciers zelf bijgehouden. Medewerkers voeren de gegevens in een database waarmee de gegevens automatisch bevriezen. Bovendien is er bij internationaal opererende bedrijven, typisch sprake van meerdere databases waarmee leveranciersmanagement is gefragmenteerd. 

Door de database niet volledig in eigen beheer te houden, wordt de kwaliteit verbeterd. Contactgegevens en andere relevante informatie kan blijvend actueel worden gehouden, door leveranciers zelf de gegevens in te laten voeren en bij te laten houden. De stimulans om dit te doen is redelijk evident; leveranciers willen hun waar immers kunnen verkopen.

De kwaliteit van de gegevens wordt nog verder verbeterd door koppelingen te realiseren met externe databases. Een voorbeeld hiervan is de database van Dun & Bradstreet, waarin de gegevens van ruim 250 miljoen bedrijven worden bijgehouden.

Dit borgt niet alleen de kwaliteit van gegevens, maar verrijkt de gegevens ook met bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van de bedrijven.

1

SPENDANALYSE

2

SOURCING & CONTRACTING

3

INKOOP

4

FACTUURVERWERKING

5

E-FACTURATIE & E-PROCUREMENT

purchase-to-pay

White Paper | Lean Finance

De financiële functie in bedrijven zit in een transitie die gestuurd wordt door de toenemende digitalisatie van informatiestromen binnen bedrijven. Deze transitie schept legio mogelijkheden om meer controle te krijgen op purchase-to-pay gerelateerde processen én de complexiteit van deze processen te verminderen. Lees er meer over in onze white paper.

Actueel leverancierscatalogi

Efficient leveranciersmanagement betekent ook dat leveranciers zelf hun product- en prijsinformatie bij gaan houden. Uiteraard doen zij dit al via hun eigen verkoopkanalen en kan er met behulp van een punchout koppeling een brug worden geslagen met het eigen inkoopsysteem.

In sommige gevallen is dit niet mogelijk en zullen leveranciers hun catalogi, of een deel daarvan, zelf moeten invoeren en bijhouden in het inkoopsysteem van de klant.

Met het bedienen van veel klanten is het ondoenlijk om dit voor het inkoopsysteem van iedere klant bij te houden. Om hier paal en perk aan te stellen kan gebruik worden gemaakt van open netwerken die het gebruik van elektronische leverancierscatalogi faciliteren.

Een voorbeeld hiervan is het Basware Network, waar leveranciers en klanten hun verkoop respectievelijk inkoopproces op elkaar kunnen laten aansluiten.

Met het Basware Network kunnen leveranciers hun gegevens én product portfolio zelf bijhouden en ontsluiten voor klanten. En klanten kunnen deze producten in hun inkoopsysteem binnenhalen en aanbieden aan medewerkers.

Het resultaat: medewerkers zélf bestellingen laten verrichten maar wel onder beheer.

No posts found.