1 min read

Change management: een hele verandering...

Nieuwe e-facturatie oplossingen betekenen binnen een organisatie heel wat meer dan de technische overstap op een nieuw systeem. En dat is vaak wel de manier waarop zo’n verandering ingestoken wordt.

Waarom dat niet zo’n gelukkige keuze is?

Rob Coolen, Projectleider ICreative vertelt: “Mensen, en in dit geval medewerkers, bepalen nog altijd het succes of de ondergang van een project. En wanneer zij niet meegenomen worden in een project, dan ontstaat er weerstand. Weerstand die wordt veroorzaakt door onwetendheid, onrust of zelfs angst”.

Bijvoorbeeld omdat een medewerker bang is zijn baan te verliezen door de automatiseringsslag of omdat hij of zij niet precies weet wat de wijzigingen allemaal betekenen voor de inhoud van het werk.

Pak het juist aan met change management

Veranderen zonder weerstand of emotie is een utopie. De kunst is om dit vanaf het begin te onderkennen en de juiste aandacht te geven. Zeker als je in een belangrijke transitie zit met als doel de organisatie naar een hoger plan te tillen.

Wanneer je als verander-verantwoordelijke beseft dat succes start met communicatie dan komt het wel goed.
Leg die administratieve medewerker uit dat zijn baan juist interessanter wordt omdat controlewerkzaamheden vervangen worden door meer uitdagende taken. En vertel die crediteurenbeheerder dat de samenwerking met de afdeling inkoop hem veel nieuwe inzichten zal geven.

Kortom, maak helder waarom de beweging noodzakelijk is, wat het iedereen gaat brengen en dat er geen ontkomen aan is. En ja, bij veranderen hoort ook dat je vertrouwde patronen leert loslaten en dat dat soms lastig is. Zonder wrijving geen glans...

Laat je verrassen!

Of je nu aan de slag gaat met e-invoicing of kiest voor totaal nieuwe software: voor alle veranderingen geldt dat afdelingen naadloos met elkaar moeten samenwerken. De ene (gewijzigde) processtap heeft immers direct gevolgen voor de andere.

Rob: “Zie overstappen op digitale factuurverwerking niet alleen als slimme investering, maar ook als moment om je processen, sámen met de mensen die het operationele werk uitvoeren, eens goed tegen het licht te houden. Je zult versteld staan van alle zaken die anders, slimmer, sneller en efficiënter kunnen...”

Benieuwd? Enthousiast? Kritisch?

We horen graag hoe jij over change management denkt! Neem contact met ons op of kom langs.

Met vriendelijke groet,

Rob Coolen, Projectmanager ICreative
rcoolen@icreative.nl
06 10 316 359

DICO SALES005 - ICreative ontzorgt bouwsector op weg naar elektronisch factureren

Levert u producten en diensten aan de bouwsector en verstuurt hiervoor facturen? Dan krijgt u per 1 januari 2022 te maken met de aangekondigde...

Lees verder

Zero-day lek "Spring4Shell" actief in Java Spring Framework

Donderdag 31 maart 2022 is een lek bekend geworden in Java Spring Framework. Op basis hiervan hebben we meteen onderzoek verricht op onze omgevingen...

Lees verder

Basware’s impactscore voor klimaatverandering overtreft gemiddelde in IT sector

Het Carbon Disclosure Project (CDP) is een wereldwijde instelling zonder winstoogmerk dat de milieu-impact van organisaties en steden openbaar maakt...

Lees verder