PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

TECHNOLOGIE

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

2 min read

E-facturatie wordt de norm: bent u er klaar voor?

Featured Image

In België en Duitsland is besloten om elektronische facturatie voor zakelijke transacties verplicht te stellen. Hiermee volgen zij het voorbeeld van onder meer Italië en Polen, waar deze beslissing eerder al is genomen. Bedrijven in deze landen worden verplicht om elektronische facturen te versturen, waarbij andere methoden zoals PDF-facturen niet langer acceptabel zijn. Voor Nederlandse bedrijven betekent dit een belangrijke periode van aanpassing en voorbereiding. ICreative helpt u hier graag bij. Met ons platform 4Exchange kunt u zorgeloos en compliant e-facturen ontvangen en verzenden.  

 

Wetgeving in Duitsland 

Met de goedkeuring van de Wet op Groeikansen op 22 maart 2024 gaf Duitsland het startsein voor de geleidelijke invoering van verplichte e-facturatie. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle bedrijven die betrokken zijn bij B2B-transacties in staat zijn om elektronische facturen te ontvangen. Er volgt een overgangsperiode om bedrijven tijd te geven zich aan te passen aan de EN16931-standaard voor e-facturatie. 

Vanaf 1 januari 2027 is e-facturatie verplicht voor Duitse bedrijven met een jaaromzet van meer dan €800.000. Voor bedrijven met een lagere omzet begint deze verplichting op 1 januari 2028. Er is ook een verlengde overgangsperiode tot 1 januari 2028 voor bestaande Electronic Data Interchange (EDI)-verbindingen met niet-conforme e-factuurformaten. 

Wetgeving in België 

Begin 2024 heeft het Belgisch Parlement ook groen licht gegeven voor een wet die elektronische facturatie voor zakelijke transacties verplicht stelt.

In België, net als in Nederland, was e-facturatie al verplicht in de publieke sector. Deze verplichting wordt nu uitgebreid naar de private sector vanaf 1 januari 2026, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Europese Peppol-netwerk. 

Stand van zaken e-facturatie in Nederland 

In Nederland is e-facturatie momenteel alleen verplicht voor zakelijke transacties met overheidsinstanties. Dit zal echter veranderen, omdat de Europese Commissie het wetsvoorstel VAT in the Digital Age (ViDA) heeft goedgekeurd. Deze wet stelt e-facturatie voor B2B-transacties in alle EU-lidstaten verplicht vanaf 2028, te beginnen met grensoverschrijdende transacties. 

De beslissing van België en Duitsland om e-facturatie te verplichten loopt vooruit op deze nieuwe Europese wetgeving, en Nederland zal in de komende jaren dit voorbeeld moeten volgen. Recent onderzoek door DirectResearch toont echter aan dat één op de vijf grootbedrijven in Nederland op dit moment zelden tot nooit een e-factuur ontvangt, wat aangeeft dat er nog een lange weg te gaan is voordat bedrijven klaar zijn om volledig aan deze verplichtingen te voldoen. 

Waarom wordt e-facturatie verplicht? 

De Europese Commissie ziet e-facturatie als een middel om de btw-aangifte te vereenvoudigen en btw-fraude tegen te gaan, waarbij jaarlijks miljarden euro's aan btw-inkomsten verloren gaan. Met e-facturatie kan de overheid btw-controles efficiënter uitvoeren via Continuous Transaction Control.

Daarnaast biedt e-facturatie bedrijven voordelen zoals snellere betalingsprocessen, minder fouten en actuele boekhouding, wat belangrijk is voor het bijhouden van de financiële gezondheid. Studies tonen aan dat e-facturatie per factuur tot wel 9 euro kan besparen.
 

Advies: bereid u voor 

Het is raadzaam voor Nederlandse bedrijven om nu al te starten met de implementatie van e-facturatie. Zodat u voldoet aan de regelgeving in omliggende landen, kunt inspelen op de wensen van klanten of leveranciers die al zijn overgestapt, en klaar bent voor wanneer de verplichting ook in Nederland wordt ingevoerd. Tegelijkertijd plukt u de vruchten van efficiënter elektronisch zakendoen. 

ICreative helpt u hier graag bij. Samen met onze zusterbedrijven Diesis en Easy Systems hebben wij 4Exchange ontwikkeld. Dit is hét platform om eenvoudig en veilig e-facturen te ontvangen én te verzenden via Peppol of één van de vele andere e-facturatienetwerken. Het opmaken en versturen of ontvangen en verwerken van de e-facturen gebeurt geheel automatisch en natuurlijk conform de wet- en regelgeving van de landen waarin u opereert.  

Wilt u meer weten over 4Exchange? Neem contact met ons op of download de 4Exchange brochure.  

Neem contact op of  Download Brochure

 

 

Esther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Anoek
van der Riet

Contentspecialist

Anoek schrijft dagelijks over purchase to pay, order to cash en Robotic Process Automation. Ze duikt graag in onderwerpen als e-facturatie, werkkapitaal en hyperautomation.