PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

TECHNOLOGIE

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

2 min read

Betaalgedrag grootbedrijven laat te wensen over: veel facturen te laat betaald

Featured Image

Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Eén op de tien grootbedrijven betaalt zelfs de meerderheid van hun facturen te laat. Dat blijkt uit het jaarlijkse Trendrapport Digitale Transformatie Finance en Inkoop 2024. Het betaalgedrag van corporates is het afgelopen jaar wel verbeterd ten opzichte van een jaar eerder.

 

Betaalgedrag grootbedrijven in Nederland

Eén op de tien Nederlandse grootbedrijven betaalt meer facturen te laat dan op tijd. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen betaalde namelijk één op de zeven grootbedrijven meer dan 50% facturen van hun facturen te laat.

Ongeveer de helft van de grootbedrijven (52%) betaalt vrijwel alle binnenkomende facturen (80 tot 100%) netjes op tijd. Ook hier is een kleine verbetering te zien in vergelijking met het jaar daarvoor. Toen betaalde 48% van de corporates vrijwel alle facturen binnen de afgesproken betaaltermijn.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek door DirectResearch in opdracht van ICreative onder meer dan 200 professionals bij grootbedrijven.

Trendrapport

Digitale transformatie Finance en Inkoop 2024

Download trendrapport


Oorzaken van te laat betalen

Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waarom bedrijven hun facturen zo vaak te laat betalen. In het onderzoek komt een langdurig goedkeuringsproces als belangrijkste oorzaak naar boven. Bijna een derde van de grootbedrijven zegt dat zij niet op tijd kunnen betalen doordat het intern te lang duurt voordat de facturen zijn goedgekeurd door de benodigde personen.

Op zich niet heel verwonderlijk, aangezien er nog veel facturen handmatig op basis van een e-mail of zelfs nog op papier worden goedgekeurd. Bij een kwart van de grootbedrijven gebeurt dit vaak of altijd. Bijna de helft van de grootbedrijven verwerkt facturen al grotendeels automatisch door middel van een three way match.

Ook worden veel facturen te laat betaald omdat er fouten op staan of omdat hij niet op de juiste manier verstuurd is, waardoor er correcties nodig zijn. Bij 14% van de bedrijven is het een bewuste keuze omwille van de cash policy om (een deel van) de facturen te laat te betalen.

 

Doorlooptijd van facturen

Gezien de langdurige goedkeuringsprocessen, vele correcties en handmatige handelingen is het misschien niet geheel verrassend dat de gemiddelde doorlooptijd van een inkomende factuur 14 dagen bedraagt.

Vanaf het moment dat een factuur binnenkomt, duurt het dus gemiddeld twee weken voordat hij klaar is voor betaling. Bij 16% van de grootbedrijven duurt dit zelfs meer dan 20 dagen.

Trendrapport Digitale Transformatie Finance en Inkoop 2024 gratis beschikbaar

Wil je meer weten over de huidige status van de digitale transformatie van financiële en inkoopafdelingen bij grote én middelgrote bedrijven in Nederland? Download dan gratis het volledige trendrapport.

Daarin lees je onder meer over:4CEE - Trendrapport 2024 - Digitale transformatie Finance en Inkoop 

  • Hoe komen inkooporders en facturen tot stand bij de Nederlandse bedrijven?

  • In hoeverre vormt indirect spend een probleem voor Finance en Inkoop?

  • Welke trends en ontwikkelingen hebben invloed op Procurement en Accounts Payable?

Download trendrapportEsther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Anoek
van der Riet

Contentspecialist

Anoek schrijft dagelijks over purchase to pay, order to cash en Robotic Process Automation. Ze duikt graag in onderwerpen als e-facturatie, werkkapitaal en hyperautomation.