PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

INTEGRATIES

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

1 min read

Eén op zeven corporates betaalt merendeel facturen te laat

Featured Image

Corporates betalen hun facturen regelmatig te laat. Eén op de zeven grootbedrijven in Nederland betaalt zelfs meer dan de helft van de binnenkomende facturen niet op tijd. Belangrijkste oorzaak? Niet de economische onzekerheid of liquiditeitsproblemen, maar het langdurige goedkeuringsproces.  


Minder dan de helft van de corporates betaalt vrijwel alle (80 tot 100%) binnenkomende facturen keurig op tijd. 
Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 200 finance- en inkoopprofessionals, uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van ICreative. 
 

Oorzaken te laat betalen 


Hoewel er verschillende redenen kunnen zijn voor het te laat betalen van facturen, blijkt uit het onderzoek dat de belangrijkste oorzaak hiervan het te lang durende goedkeuringsproces is. Dit goedkeuren van facturen gebeurt bij een groot deel van de corporates nog handmatig. Minder dan de helft van de ondervraagde financials heeft reeds te maken met een automatisch goedkeuringsproces.  
 

Een andere veelgenoemde oorzaak van het te laat betalen is de grote hoeveelheid correcties die nodig is in het factuurverwerkingsproces. De cash policy wordt in mindere mate genoemd en komt als derde reden naar voren.

📺KIJKTIP:  Webinar Graydon over het verbeteren van betaalgedrag 

Nog veel ruimte voor automatisering 

Er is duidelijk nog veel te winnen bij corporates als het gaat om automatisering van het purchase to pay proces. Slechts 1 procent van de ondervraagde professionals geeft aan dat zijn organisatie alle facturen volledig automatisch binnenkrijgt en verwerkt. 


Volledig trendrapport gratis beschikbaar 

Wil je meer weten over hoe corporates hun purchase to pay proces hebben ingericht en welke gevolgen dit heeft voor Inkoop en Finance? Download dan gratis het volledige trendrapport 

Daarin lees je onder meer over:  
  • In hoeverre vormt indirect spend een probleem voor Finance en Inkoop? 
  • Hoe komen inkooporders en facturen tot stand bij de Nederlandse corporates?  
  • Welke trends en ontwikkelingen hebben invloed op Procurement en Accounts Payable? 

Download trendrapport

 

Esther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Anoek
van der Riet

Contentspecialist

Anoek schrijft dagelijks over purchase to pay, order to cash en Robotic Process Automation. Ze duikt graag in onderwerpen als e-facturatie, werkkapitaal en hyperautomation.