PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

TECHNOLOGIE

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

2 min read

Van Artificial Intelligence naar Intelligence Augmented

‘Artificial Intelligence is net als tienerseks. Iedereen praat erover, niemand weet echt hoe het moet, iedereen denkt dat anderen het doen, dus iedereen beweert dat ie het doet’, met deze uitspraak, geleend van psychologieprofessor Dan Ariely, opende Nancy Rademaker haar keynote tijdens Basware Connect België op 17 oktober 2019.  

Rademaker, partner bij Nexxworks, heeft meer dan twintig jaar gewerkt bij verschillende IT-bedrijven en ervaren hoe technologie impact op de samenlevering heeft. Tijdens Basware Connect België, gehouden bij Stella Brouwerij in Leuven, vertelde zij hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden voor een toekomst waarin AI een hoofdrol speelt. Daarvoor is het volgens haar cruciaal enig begrip te krijgen van het onderwerp en legde ze eerst wat termen uit.

Drie stadia in AI

Als zij het over AI heeft, dan heeft ze het vooral over machine learning en dat doorloopt volgens haar drie stadia. Allereerst was er “narrow AI”, dat slechts een enkel doel heeft. Het eerste bekende voorbeeld daarvan is supercomputer DeepBlue die schaakgrootmeester Garri Kasparov in 1997 versloeg. Wat in 1997 gebeurde, werd jaren daarvoor nog onmogelijk geacht. Recenter is het voorbeeld van AlphaGo, een slimme computer van Google, die in 2017 werelds beste speler versloeg in het zeer geavanceerde Japanse bordspel Go.

Een gevorderd stadium van AI is “general AI”. Dit draait om kennis overdragen van het ene naar het andere domein, zoals een mens zou doen. Mensen zijn misschien niet in staat om gegevens zo snel te verwerken als computers, maar ze kunnen wel abstract denken en plannen, problemen op een algemeen niveau oplossen zonder in te gaan op de details.

Tot slot is er “super AI”. Rademaker: ‘Dat is waar mensen als Elon Musk over praten. Doemscenario’s waarbij robots alles vernietigen. Maar daar hoeven we ons nog niet druk over te maken, want de werkelijkheid is dat we nog steeds in het stadium van narrow AI begeven.’

Patronen

Vandaag de dag draait machine learning vooral om patroonherkenning. Dat kan ook wel eens misgaan. ‘Uit analyse van enorme hoeveelheden data rollen soms correlaties die nergens op slaan’, zegt Rademaker. Als voorbeeld noemt ze de correlatie tussen het aantal verdrinkingen in Europa en het aantal ijsjes dat in hetzelfde jaar verkocht werd. Is het eten van ijsjes dan gevaarlijk?

In dit geval is er een derde factor in het spel, namelijk het weer. Immers, als het warm is, zoeken mensen verkoeling. Ze eten niet alleen meer ijsjes maar gaan ook vaker zwemmen, waardoor het aantal verdrinkingen dus stijgt. Omdat bij analyse van grotere datasets zoveel parameters vergeleken kunnen worden, is het risico groot dat er verbanden gevonden worden, terwijl de parameters slechts door louter toeval eenzelfde patroon vertonen.

Stappenplan voor AI

Tot slot heeft Rademaker nog wat praktijkadvies voor bedrijven die projecten hebben gevonden waarbij AI van toegevoegde waarde is. Het is raadzaam eerst mensen binnen het bedrijf te trainen zodat ze begrijpen waar AI over gaat. Software kunnen bedrijven volgens haar beter kopen; niet zelf maken. Daarna begint het experimenteren; eerst intern, daarna extern.

‘Het is niet mens versus machine, maar mens met machine’, besluit Rademaker haar keynote. De ontwikkeling gaat nu van AI naar IA (van artificial intelligence naar intelligence augmented) waarmee ze bedoelt dat AI een ondersteunende rol heeft, ontwikkeld om menselijke intelligentie te verbeteren en niet te vervangen.