1 min read

Nieuw voor grootwagenparkhouders: MRB-verzamelfactuur

Grootwagenparkhouders moeten sinds afgelopen zomer maandelijks hun factuurspecificaties ophalen voor de motorrijtuigenbelasting (MRB) bij de overheidsberichtenbox Digipoort. Zonder een koppeling met Digipoort ontvangen bedrijven per kentekenmutatie een factuur. Dit zou voor een van onze klanten, met een wagenpark van circa 2300 vrachtwagens, betekenen dat het maandelijks ongeveer 300 losse facturen voor de MRB moet verwerken.

Grote bedrijven met veel kentekens, zoals leasemaatschappijen, kunnen onder voorwaarden gebruikmaken van de grootwagenparkhouder-regeling voor de motorrijtuigenbelasting, de zogenoemde GWH-regeling.

In het verleden ontvingen grootwagenparkhouders de factuurspecificatie voor motorrijtuigenbelasting nog via cd-rom, maar sinds de zomer van 2019 is de Belastingdienst overgegaan op het digitaal uitwisselen van gegevens. Bedrijven dienen de factuurspecificaties voor alle motorrijtuigen nu op te halen via Digipoort, de ICT-centrale waar het berichtenverkeer voor de overheid wordt afgehandeld.

Integratie met reguliere factuurproces

Onze klant, die geen werkende koppeling met Digipoort had, ontving per maand ongeveer 300 facturen. Om de administratieve last hiervan te verlagen, vroeg deze klant ons of wij het ophalen van specificaties konden integreren met hun reguliere factuurproces.

We hebben het mogelijk gemaakt om de factuurspecificaties automatisch op te halen en in plaats van één factuur voor elk kenteken waarover belasting moet worden betaald, wordt er nu één verzamelfactuur met alle kentekenmutaties gegenereerd. Een klus die normaal gesproken veel tijd vergt, is hiermee in no-time gedaan.

Daarnaast zijn we ook nog in staat om de factuur te verrijken, met extra leveranciersgegevens, per factuur regel de kostenplaats en account code voor de bekende kentekens. Hiermee is de boekingsregel voor deze klant compleet en kan de factuur direct door zonder menselijk handelen naar het financiële systeem.

>> Meer weten? Lees hier hoe dit werkt

DICO SALES005 - ICreative ontzorgt bouwsector op weg naar elektronisch factureren

Levert u producten en diensten aan de bouwsector en verstuurt hiervoor facturen? Dan krijgt u per 1 januari 2022 te maken met de aangekondigde...

Lees verder

Zero-day lek "Spring4Shell" actief in Java Spring Framework

Donderdag 31 maart 2022 is een lek bekend geworden in Java Spring Framework. Op basis hiervan hebben we meteen onderzoek verricht op onze omgevingen...

Lees verder

Basware’s impactscore voor klimaatverandering overtreft gemiddelde in IT sector

Het Carbon Disclosure Project (CDP) is een wereldwijde instelling zonder winstoogmerk dat de milieu-impact van organisaties en steden openbaar maakt...

Lees verder