PURCHASE TO PAY

Wij helpen organisaties met digitale transformatie en procesoptimalisatie van purchase to pay.

TECHNOLOGIE

Wij gebruiken verschillende cloud-oplossingen die passen bij omvangrijker organisaties.

INTEGRATIES

Wij werken met verschillende P2P oplossingen die koppelen met toonaangevende ERP systemen.

2 min read

Lauri Palokangas: ‘Word een voorspeller’

Featured Image

‘Focus niet langer op het transactieproces zelf, maar ga de transacties voorspellen’, zei Lauri Palokangas tijdens op Basware Connect Solutions in Rotterdam op 16 mei 2019. ‘De vraag is echter hoe je mensen met technologie verbindt. Een IT-middel lost namelijk niets op als mensen het niet omarmen.’

Het oude hoofdkantoor van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij vormde het decor voor de klantendag, die Basware jaarlijks samen met partners ICreative en Ricoh organiseert. Tijdens de opening keynote schetste Lauri Palokangas van Basware een toekomstperspectief. De manier waarop we intelligente technologie kunnen gebruiken voor het maken van beslissingen kwam aan bod en daarmee de relatie tussen mens en machine.

De opkomst van robots en software maakt het mogelijk om de meeste repetitieve taken te automatiseren. Automatisering zorgt voor een ontvlechting van veel beroepen van de afgelopen decennia. Omdat technologie al het repetitieve werk doet, moeten gekwalificeerde werknemers hun positie opnieuw uitvinden in het digitale tijdperk. ‘Het werk wat voorheen een week in beslag nam, kan nu in een dag worden gedaan. We gaan naar het managen van uitzonderingen’, zei Palokangas. ‘Wat ga je straks doen met die extra tijd?’

Illegale conversies in New York

Het toekomstperspectief dat Palokangas richting de deelnemers schetste, was dat ze voorspeller moeten worden. Aan de hand van de stad New York illustreerde hij hoe dat in de praktijk werkt. ‘New York betekent zoveel dingen voor zoveel mensen, maar bijna niemand staat er bij stil hoe het aan zijn elektriciteit komt’, merkte Palokangas op. In dit kader heeft New York last van zogeheten illegale conversies, oftewel de praktijk om een ​​woning in veel kleinere eenheden te op te delen, zodat het huis wel tien keer zoveel mensen kan huisvesten als waarvoor het was ontworpen.

Het probleem hiermee is dat brandgevaar op de loer ligt. Een wirwar van verlengsnoeren en hete platen bovenop bedspreien veroorzaken tal van branden en het is niet ongebruikelijk dat hier doden vallen. In 2005 stierven zelfs twee brandweermannen die inwoners trachtten te redden. New York krijgt jaarlijks ongeveer 25.000 klachten over illegale conversie, maar heeft slecht 200 inspecteurs om ze te behandelen.

Nieuwe manier van probleem oplossen

De toenmalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, stelde in die tijd Mike Flowers aan als de eerste director of analytics van de stad om het probleem van de illegale conversies aan te pakken. Flowers loste het probleem op met data. ‘Hij gebruikte data om te voorspellen waar en wanneer er brand zou uitbreken. Om tot voorspellingen te komen, wilde hij geen ervaren statistici omdat hij bang was dat die terughoudend waren voor zijn nieuwe manier van probleem oplossen. Daarom plukte hij voor zijn team vijf studenten van de universiteit.’

Finance mensen kunnen met de nieuwe technologie ook voorspeller worden en betere beslissingen nemen. ‘Zo kun je je betalingsperformance verbeteren door te voorspellen welke facturen in de toekomst laat worden betaald, zien welke spend categorieen naar verwachting de grootste zullen zijn of een toekomstig liquiditeitsprobleem bij je leverancier identificeren’, illustreerde Palokangas.

‘Echter, een IT-tool helpt niet als mensen het niet omarmen. We moeten mensen daarom trainen om anders te denken. Het verbinden van mensen met technologie, betekent dat mensen in taken moeten gaan denken om zo voordeel te krijgen van analytics en Artificial Intelligence’, aldus Palokangas.